En professionell sammanfattning är några meningar i början av ett CV som kortfattat definierar kandidatens kompetens, erfarenhet och ambitioner. På grund av att vi inkluderar dem i introduktionen av det professionella CV:t läser rekryteraren det först. Det är därför en professionell sammanfattning är särskilt viktig. Vill du lära dig att skriva dem? Fortsätta!

Behöver du ett CV?

Registrera dig och använd vår CV-byggare!

Skapa ett CV

Var ska man skriva in den professionella sammanfattningen?

Svaret är ett – det bör vara i början av ditt CV, under ditt namn eller under hela avsnittet med personlig information. Du kan också placera din professionella sammanfattning i sidopanelen på ditt CV, vilket gör att den sticker ut grafiskt från resten av dokumentet

Varför ska en CV-sammanfattning sticka ut?

En professionell sammanfattning (även känd som ett professionellt mål eller en professionell profil eller en personlig profil) introducerar dig kortfattat för rekryterare.
Visste du att rekryteringsteamet ofta bara ägnar några sekunder åt att granska en kandidats dokument?
Om du tar med svar på följande frågor i inledningen: vem du är, vilka är dina största styrkor och vad strävar du efter på jobbet, får du en unik möjlighet att intressera rekryterare. När du får deras uppmärksamhet kan din profilsammanfattning få dem att ringa dig med en intervjuinbjudan!
I en tid av hög konkurrens på arbetsmarknaden är en professionell sammanfattning viktigare än någonsin!

Professionell profil i ett CV – hur skriver man det? I ett nötskal

Nämn med högst 65 ord vem du är, vad du har för erfarenhet och vilka nyckelkompetenser du har. Beskriv slutligen ditt yrkesmål, dvs. vad du skulle vilja uppnå i den tjänst du söker, eller definiera dina karriärplaner för de kommande åren.

Du vet redan vad du ska skriva, men hur gör du det?
Ett av de grundläggande elementen i att skapa ett modernt CV är att anpassa det till ett specifikt jobberbjudande. Dina karriärmål bör därför sammanfalla med de krav som finns i annonsen, även om det innebär att du måste skapa en annan version av ditt CV många gånger.

Professionellt mål i ditt CV

Ett karriärmål i ett CV i tre steg

Om du inte vet vad du ska skriva i ditt CV, fokusera på varje aspekt en efter en. Kom ihåg att det hela måste rymmas i några få meningar. Därför är kvaliteten på innehållet och hur mycket viktig information du förmedlar med det viktigt. Det här är inte rätt plats att skriva för mycket. Om du vill ge mer information, skriv ett personligt brev. Det kommer att vara ett dokument där du kommer att motivera din önskan att arbeta i en specifik position.

Hur man skriver en sammanfattning av ett CV – exempel

  1. Beskriv din upplevelse och skriv vem du är. Det är värdefullt att betona att du har X års arbetslivserfarenhet eller med X års erfarenhet. Men det är inte allt. Lägg också till namnet på företaget du arbetade för, om det är allmänt känt och uppskattat och har rykte om sig att vara en plats som sysselsätter högkvalificerade medarbetare. Om kraven i jobberbjudandet innehåller information om en viss utbildningsnivå, nämn även detta. Information om att fortsätta eller slutföra studier är särskilt värdefull för personer som är i början av sin karriär.
  • Exempel: ”Jag är en revisor med ett års erfarenhet av företaget XYZ. Jag tog examen med högsta betyg i ekonomi och redovisning från Kozminski-universitetet i Warszawa.”
  1. Nämn dina viktigaste kompetenser och prestationer. Fundera på om det är värt att ta upp plats i dokumentet för beskrivningen av mjuka färdigheter i det här avsnittet i din situation. Detta är användbart om du arbetar inom ett yrke där kompetens relaterad till karaktärsdrag är en av de viktigaste faktorerna som avgör anställningen av en kandidat (t.ex. barnvakt, förskollärare). Det är dock bäst att fokusera på hårda färdigheter och betona till exempel ett utvalt personlighetsdrag. Beskriv också dina största yrkesmässiga framgångar.
  • Exempel: ”Som en ansvarsfull barnvakt med 3 års erfarenhet försöker jag ta hand om utvecklingen av mina laddningar. Jag har gått en kurs i första hjälpen och jag hjälper barn att lära sig engelska.”
  • Exempel: ”Tack vare mitt engagemang i arbetet kunde jag minska företagets transportkostnader med 15 % på ett år. Jag är flytande i Symphony-programmet.”
  1. Slutligen, ange dina karriärmål på ditt CV som är relaterade till den tjänst du söker. En annan möjlig lösning är att definiera den planerade utvecklingsvägen i allmänhet. Ambitiösa kandidater anställs ivrigt eftersom de också bidrar till företagens utveckling genom att gå utöver grundläggande system och ansvar.
  • Exempel : ”I ditt företag skulle jag vilja utveckla mina färdigheter inom företagsredovisning.”

Anställdas karriärmål: exempel för olika yrken

Exempel på jobbprofil för en programvaruingenjör: ”Jag är en programvaruingenjör med 5 års erfarenhet av att designa och implementera Java- och Python-baserade lösningar. Jag har färdigheter i objektorienterad programmering och applikationsutveckling. Mitt mål är att fortsätta arbeta som expert inom mobil teknik, med fokus på att utveckla skalbara och högpresterande system.

Exempel på professionell profil för en revisor: ”Revisor med över 10 års erfarenhet av ekonomistyrning och redovisning i företagsmiljö. Jag är specialiserad på finansiella revisioner, kassaflöde och skatteplanering. Mitt mål är att vidareutveckla analytiska och konsultativa färdigheter för att optimera finansiella strategier för stora företag.”

Vad du strävar efter på jobbet

Exempel på yrkesprofil för en yrkesperson Digital marknadsföring: ”Specialist inom området SEO/SEM med 3 års erfarenhet av att driva marknadsföringskampanjer. Jag har en stark analytisk förmåga. På XYZ kunde jag framgångsrikt öka varumärkets synlighet online. Mitt mål är att vidareutveckla min SEO-kompetens, med särskilt fokus på att automatisera aktiviteter.”

Exempel på professionell profil för en fysioterapeut: ”En erfaren fysioterapeut med över åtta års praktik inom ortopedisk och neurologisk rehabilitering. Jag har avancerade färdigheter inom manuell terapi och träningsterapi. Jag strävar efter att ständigt utöka mina kunskaper för att kunna ge vård av högsta kvalitet till patienter med olika rehabiliteringsbehov.”

Exempel på professionell profil för en grafisk formgivare: ”Kreativ grafisk formgivare med 3 års erfarenhet av grafisk och visuell design. Jag är specialiserad på att skapa illustrationer, annonser och reklammaterial. På XYZ skulle jag vilja utöka mina färdigheter i att skapa reklamkampanjer och skapa innovativa och engagerande projekt.”

Exemplen är kortfattade och innehåller endast den viktigaste informationen som är relevant ur arbetsgivarens synvinkel. Du behöver inte beskriva allt i din professionella sammanfattning, eftersom du kommer att göra det senare i ditt CV eller i ditt personliga brev.

Mål i karriären

Hur skapar man en professionell profil som intresserar arbetsgivaren?

Det viktigaste syftet med att skriva ansökningshandlingar är att få ett jobb. Men innan du kan uppnå detta måste du få en inbjudan till en anställningsintervju och skicka ett polerat CV i förväg. Om du skapar ett effektivt karriärmål och fyller i ditt CV på rätt sätt kommer du att öka dina chanser att få ett bättre jobb.

Undrar du hur du skriver en professionell sammanfattning, varefter rekryteraren kommer att läsa ditt CV mer i detalj? Här är några praktiska tips:

  • Beskriv din viktigaste framgång. När du skapar en profilsammanfattning ska du använda specifika exempel på prestationer, t.ex. projekt som du har lett eller mål som du har slutfört. Om möjligt, ge prestationer i form av mätbara resultat, t.ex. en 20-procentig ökning av försäljningen.
  • Skriv ner vad du vill uppnå på kort eller lång sikt. Anpassa dina mål till den tjänst du söker och visa hur du kan bidra till företagets framgång.
  • Undvik mycket svåra, specialiserade termer så mycket som möjligt. Rekryterare är ofta representanter för HR-avdelningen som inte har arbetat i en specifik bransch (t.ex. som programmerare, grafiska formgivare etc.). Mycket professionell jargong kan göra det svårt för dem att förstå ditt CV.
  • Din professionella sammanfattning ska vara kortfattad. Du måste passa in dem i några meningar som ger mycket information. Skriv kort men koncist.
  • Läs alltid noggrant igenom alla dina ansökningshandlingar för att se till att det inte finns några språkliga eller grammatiska fel.

Professionellt mål – ska du skriva det utan erfarenhet?

En CV-sammanfattning är ett utmärkt tillfälle att visa din motivation för anställning, så du bör skriva den. En del arbetsgivare är villiga att anställa personer utan yrkeserfarenhet eller till exempel studenter. Efterfrågan på specialister är stor, men nybörjare kan också räkna med att arbeta i lovande positioner.

Att anställa en ambitiös student eller akademiker är ett bra val för många arbetsgivare, eftersom människor som är motiverade att lära sig snabbt skaffar sig nya färdigheter och efter en tid blir självständiga anställda som känner till sitt ansvar väl.

Hur skriver man ett karriärmål utan erfarenhet?

Universella karriärmål är svåra att definiera eftersom de beror på den specifika branschen och kandidatens individuella förmågor och förväntningar. Du kan dock använda den här snabbguiden för att lära dig hur du skapar en korrekt CV-sammanfattning själv.


CV karriärmål student – steg för steg:

  • Beskriv vilket utbildningsområde och vilken specialisering du har avslutat eller håller på att fortsätta med. Lägg till en titel som du äger.
  • Nämn dina styrkor. Lista dina färdigheter och ta hänsyn till vad som kan vara användbart för den tjänst du söker.
  • Lista projekt eller ytterligare aktiviteter som utförts under dina studier som var värdefull erfarenhet och som gjorde att du kunde lära dig något viktigt för en viss bransch.
  • Kommunicera dina framgångar, kanske har du tagit examen med högsta betyg eller vunnit en betydande tävling.
  • I slutet av din professionella sammanfattning skriver du om det viktigaste, dvs. din motivation att ta jobbet. Svara på någon av följande frågor:
  • Varför vill du arbeta i det här företaget och i den här positionen?
  • Varför ska en arbetsgivare anställa dig?
  • Vad vill du uppnå i din yrkeskarriär?
  • Vad kommer du att sträva efter på jobbet?
Universella professionella mål

Behöver du ett CV?

Registrera dig och använd vår CV-byggare!

Skapa ett CV

Vad du strävar efter på jobbet – exempel för studenter

– Jag studerar datavetenskap på tredje året vid universitetet i Warszawa, jag brinner för mjukvaruutveckling. Jag har erfarenhet av att arbeta med Java och Python-språk, som jag fick under en praktik på företaget XYZ. Jag letar efter möjligheter till vidareutveckling inom webb- och mobilapplikationsutveckling.

– Jag studerar tredje året i biokemi på Jagellonska universitetet. Jag deltog i ett forskningsprojekt om cancerbehandlingar, vilket gjorde det möjligt för mig att utveckla analytiska och laborativa färdigheter. Jag brinner för bioteknik och vill bli en del av ett team som fokuserar på innovativa behandlingar.”

CV – sammanfattning på engelska – tips

I ett CV skrivet på engelska är en professionell sammanfattning standard. Därför är det värt att komma ihåg det. I det här fallet är det särskilt bra att vara uppmärksam för att undvika misstag. Det bästa sättet är att visa ditt färdiga dokument för en annan person, även om du kan engelska mycket väl. Om någon annan tittar på ditt CV, inklusive ditt professionella mål, kommer de att ha en chans att fånga upp de brister som du inte uppmärksammade.

Det är redan känt att den professionella sammanfattningen i CV:t på engelska är viktig, men skiljer den sig från versionen på polska?
En utländsk arbetsgivare vet inte nödvändigtvis vad de företag du har arbetat för har gjort, så du kan nämna det i korthet.
Exempel: ”Ingenjör med åtta års erfarenhet inom elsektorn, främst på PGE (den viktigaste leverantören av el i Polen)”.

Kolla även in annat material som finns på vår webbplats:
CV-klausul – allt du behöver veta + aktuell CV-klausul
Personlig information i ett CV – allt du behöver veta
CV-mallar gör det lättare för dig att skapa ett professionellt CV
Omskolning och omskolning – hur kan du effektivt ändra din karriärväg?
Konditorens CV och personliga brev – en samling tips

-->