Mammaledighet är en ledighet från arbetet, som mamman har rätt till före och efter ett barns födelse, och barnets pappa kan också delvis dra nytta av den. Mammaledigheten i Polen, liksom i många andra länder, regleras i lag, vilket ger skydd för mammans arbetsplats och ekonomiskt stöd. Mammaledighet 2025 – se för vilken period den ska betalas, vem som kan ta ut den och hur mycket moderskapspenningen är.

Behöver du ett CV?

Registrera dig och använd vår CV-byggare!

Skapa ett CV

Mammaledighet 2025 – hur länge varar den och vem har rätt till den?

Varje anställd som har ett anställningsavtal har rätt till mammaledighet. Om du är anställd på grundval av ett uppdragsavtal eller ett avtal om särskilt arbete har du bara rätt till det om avtalet innehåller lämpliga bestämmelser som ger dig möjlighet att ursäkta din frånvaro från arbetet när du föder ett barn. Egenföretagare kan inte dra nytta av privilegiet att vara mammaledig.

En annan sak gäller när det gäller moderskapspenning, som kommer att betalas ut till alla mödrar som omfattas av en sjukförsäkring på dagen för barnets födelse.

Undrar du hur länge mammaledigheten varar? För en kvinna som har fött ett barn från en graviditet är det 20 veckor.

Mammaledighetens längd beror på hur många barn som föds vid en födsel.

Mammaledigheten – hur länge varar den när det föds fler barn?

Att ta hand om tvillingar, trillingar eller femlingar är en mycket krävande uppgift. En längre mammaledighet beror på att det föds fler barn.

Hur länge varar mammaledigheten?

I artikel 180 i arbetslagen definieras tydligt hur mycket mammaledighet som är:

  • 20 veckor – vid en födsel med ett barn;
  • 31 veckor – vid födsel med två barn vid en födsel;
  • 33 veckor – vid födsel med tre barn vid en födsel;
  • 35 veckor – vid födsel med fyra barn vid en födsel;
  • 37 veckor – om man föder fem eller fler barn vid en födsel.

När sextupletter eller hepupletter föds är mammaledigheten 37 veckor, eftersom detta är den maximala längden.

Ytterligare mammaledighet

Den extra mammaledigheten fungerar inte längre, den var i kraft fram till 2016 och uppgick till 6 veckor efter födseln av ett barn eller 8 veckor vid flerbördsgraviditeter. Den extra mammaledigheten inkluderades i poolen för föräldraledighet.

Kompletterande mammaledighet – nya regler 2025

År 2025 införs extra mammaledighet för föräldrar till för tidigt födda barn och barn som behöver längre sjukhusvistelse efter födseln.

Vad är den maximala mängden extra mammaledighet?

  • Upp till 15 veckor – för föräldrar till barn som är födda före slutet av den 28:e graviditetsveckan eller med en födelsevikt på högst 1000 g. För varje vecka som barnet är inlagt på sjukhus fram till den 15:e veckan efter födseln ska ytterligare en veckas ledighet betalas ut.
  • Upp till 8 veckor – för föräldrar till barn som är födda efter den 28:e graviditetsveckan och före slutet av den 37:e graviditetsveckan med en födelsevikt på mer än 1000 g. För varje vecka av sjukhusvistelse för barnet upp till den 8:e veckan efter födseln har barnet rätt till en veckas extra ledighet.
  • Föräldrar till barn födda efter den 37:e graviditetsveckan kan ta ut ytterligare mammaledighet om barnet stannar på sjukhus i minst 2 dagar i följd. Villkoret är att påbörja sjukhusvistelse mellan 5 och 28 dagar efter förlossningen. Ledigheten förlängs med en vecka för varje vecka som barnet är inlagt på sjukhus, men endast från den 5:e dagen till slutet av den 8:e veckan efter födseln.

En ansökan om kompletterande föräldraledighet ska åtföljas av ett intyg utfärdat av sjukhuset som innehåller information om den graviditetsvecka då barnet föddes, längden på barnets vistelse på sjukhuset och (i förekommande fall) födelsevikt.

Ändringen av arbetslagen som inför dessa ändringar offentliggjordes den 18 december 2024 och träder i kraft den 19 mars 2025.

Mammaledighet – när räknar vi med det?

Frågan om när mammaledighet räknas är mycket enkel. Det börjar på leveransdagen, men du kan ta det tidigare. I följande del av artikeln förklarar vi när mammaledighet kan tas ut före förlossningen.

Föräldraledighet 2025 – ta ledigt innan förlossningen

Du kan ta ut föräldraledighet redan innan barnet föds, för detta ändamål måste du lämna in en lämplig ansökan till din arbetsgivare. Du har rätt till högst 6 veckors mammaledighet före det beräknade förlossningsdatumet. I en sådan situation har du efter förlossningen rätt till en motsvarande minskning av mammaledigheten.

Hur länge varar mammaledigheten?

Frågan om hur länge mammaledigheten varar är inte klar för många människor. Du måste använda de 14 veckorna, det här är tiden för att lugnt återhämta sig och ta hand om den nyfödda. Du kan fortfarande tillbringa de återstående 6 veckorna på semester eller ge dem till barnets pappa.

Mammaledighet efter 14 veckor är inte längre obligatorisk, du kan säga upp dig frivilligt och återgå till arbetet under förutsättning att ledigheten tas ut av den pappa som uppfostrar barnet eller om han avbryter sin betalda verksamhet för att ta personlig hand om barnet.

Det är bra att komma ihåg att du inte kan ta ut moderskapsledighet samtidigt.

Mammaledighet 2025 – behöver du lämna in en ansökan?

Om du är anställd enligt ett anställningsavtal har du rätt till mammaledighet, föräldraledighet och moderskapspenning. Du har rätt till mammaledighet senast från och med förlossningsdagen, och även om du inte behöver ansöka om mammaledighet kan du göra det eftersom det gör det lättare för din arbetsgivare att planera organisatoriska frågor.

Ibland händer det att förlossningen börjar för tidigt, och då behöver du inte genast informera din arbetsgivare om att ditt barn har fötts. Du kan meddela honom när du återfår dina krafter, barnets födelseattest kommer att användas som en ursäkt. Du har rätt till mammaledighet enligt lag, din arbetsgivare kan inte vägra att bevilja dig det.

Fallet är annorlunda när det gäller föräldraledighet, som kräver att en lämplig ansökan lämnas in.

Vad ska en ansökan om föräldraledighet innehålla?

Inom 21 dagar från leveransdatumet ska du lämna in en ansökan om föräldraledighet till din arbetsgivare. Moderskapspenningens storlek beror på att denna tidsfrist iakttas, så det är bra att komma ihåg att lämna in ansökan och andra nödvändiga dokument till arbetsgivaren.

En ansökan om föräldraledighet ska innehålla:

  • Plats och datum.
  • Uppgifter om din arbetsgivare
  • Ditt namn;
  • Barnets för- och efternamn.
  • datum för leverans;
  • En begäran om ledighet.
  • Datum för ledighetens början och slut.
  • Din signatur.

Bifoga till ansökan en kopia av barnets födelseattest och en utredning om användningen av faderskapsledighet.

Moderskapspenning 2025

Moderskapspenning (vanligen kallad moderskapspenning) är en kontantförmån som en försäkrad har rätt till i samband med ett barns födelse. Detta bidrag är avsett att delvis ersätta den inkomst som föräldern har förlorat under mammaledighet, ledighet i samband med mammaledighet, föräldraledighet eller vid pappaledighet.

Mammaledighet - hur länge varar den?

Vem får moderskapspenning 2025?

Du får moderskapspenning om du är sjukskriven eller föräldraledig. Du ska lämna in en skriftlig ansökan om utbetalning av moderskapspenning till Folkpensionsanstalten senast 21 dagar efter förlossningen.
När en kvinna inte omfattas av sjukförsäkringen på förlossningsdagen har hon tyvärr inte rätt till moderskapspenning.

När ska man ansöka om moderskapspenning?

Du kan ansöka om moderskapspenning före förlossningen eller upp till 21 dagar efter barnets födelse.

Moderskapspenning – hur länge räcker den?

Moderskapspenning betalas ut för moderskapsledighet, föräldraledighet och faderskapsledighet.

När betalas moderskapspenning ut?

Moderskapspenning som finansieras av ZUS betalas ut omedelbart, senast inom 30 dagar från det att alla nödvändiga dokument har lämnats in.
Avgiftsbetalaren (arbetsgivaren) betalar förmånerna på de dagar som fastställts för utbetalning av lön.

Mamma- och föräldraledighet

Mammaledighet 2025 – mängden mammaledighet

Moderskapspenningens storlek beror på den genomsnittliga månadsinkomsten under de senaste 12 kalendermånaderna:

  • När det gäller personer som är anställda enligt ett anställningsavtal är det den genomsnittliga månadslön som betalas av arbetsgivaren.
  • För personer som är anställda enligt ett uppdragsavtal eller driver ett eget företag är detta det belopp som ligger till grund för sjukförsäkringsavgiften.

Moderskapspenning – hur mycket är den?

Det är bra att komma ihåg att moderskapspenningens storlek beror på när ansökan lämnas in, så det är bra att komma ihåg att ansökan kommer i rätt tid.

  • Moderskapspenning för mammaledighet, ledighet under moderskapsledighet och faderskapsledighet beviljas med ett belopp som motsvarar 100 procent av beräkningsunderlaget.
  • Om du lämnar in din ansökan inom 21 dagar efter förlossningen kommer moderskapspenningen för moderskapsledighet och föräldraledighet på heltid att uppgå till 81,5 procent av beräkningsunderlaget för alla perioder. Ansökan kan inte avse 9 veckors föräldraledighet i den del som endast den andra föräldern har rätt till, varvid moderskapspenning beviljas alltid med ett belopp på 70 procent av beräkningsgrunden för dagpenningen.
  • Om du ansöker senare än 21 dagar efter ditt barns födelse har du rätt till moderskapspenning med följande belopp:
    – 100 % av beräkningsgrunden för dagpenningen för den period som fastställs som mammaledighet och för perioden upp till 6 veckor (vid födsel av ett barn) eller upp till 8 veckor (vid födsel av flera barn)
    – och endast 60 procent av beräkningsunderlaget för ersättning för den återstående delen av föräldraledigheten. Detaljerad information om detta ämne finns på ZUS officiella webbplats.

Vid moderskapspenning är det förmånsbetalaren, det vill säga din arbetsgivare eller Folkpensionsanstalten, som räknar ut avgifterna för pensions- och invaliditetsförsäkringen.

Vem betalar moderskapspenning?

Frågan om vem som betalar ut moderskapspenning beror på hur många personer din arbetsgivare anställer.

När fastställs och betalas förmånerna ut av Folkpensionsanstaltens filialer?

  • ZUS betalar ut moderskapspenning till försäkrade vars arbetsgivare (avgiftsbetalare) sysselsätter färre än 20 personer.

Vem betalar ut moderskapsersättning när den avgiftsbetalande registrerar fler än 20 personer för sjukförsäkring?

  • När arbetsgivaren (avgiftsbetalaren) sysselsätter fler än 20 personer är det arbetsgivaren som är skyldig att betala moderskapspenning.

Moderskaps- och föräldraledighet 2025

Mammaledighet och föräldraledighet är inte samma sak. Mammaledigheten varar vanligtvis i 20 veckor (vid födsel med ett barn) har mamman rätt till det upp till 6 veckor före förlossningen och i lämplig mängd efter förlossningen. När en mamma vill återvända till jobbet efter 14 veckors mammaledighet kan hon överföra resten av ledigheten till pappan.

Föräldraledighet är en tid för barnomsorg som finns tillgänglig för både mamman och barnets pappa.

Du kan ta ut moderskaps- och föräldraledighet direkt eller återgå till arbetet efter moderskapsledigheten. Du har rätt att vara föräldraledig före utgången av det kalenderår då ditt barn fyller 6 år.

Moderskapspenningens belopp

Mamma- och föräldraledighet

Efter förlossningen måste barnets mamma återfå sina krafter, ta hand om sin hälsa och ta hand om det nyfödda barnet, föräldraledigheten ger henne tid för detta.

Däremot har du mer än 6 år på dig att ta ut föräldraledighet, du kan byta till det direkt efter mammaledigheten eller återgå till arbetet och ta ut din lediga tid i en annan period. Föräldraledighet tas ut i en serie eller i högst fem delar.

Det är viktigt att barnets mamma och pappa kan vara föräldralediga samtidigt.

Föräldraledighet och föräldraledighet – hur länge varar föräldraledigheten?

Längden på mammaledigheten och föräldraledigheten är inte densamma. Ovan har vi beskrivit hur du kan ta ledigt före och direkt efter ditt barns födelse.

Föräldraledighet beviljas barnets mamma och pappa, och varje förälder har exklusiv rätt att ta ut 9 veckor.

Den totala potten av föräldraledighet är:

  • 41 veckor, när ett barn från en graviditet föds;
  • 43 veckor när det ska födas fler barn under en graviditet.

Om en av föräldrarna utnyttjar ensamrätten till föräldraledighet innebär det en minskning av denna pool, så att en förälder kan ta ut maximalt:

  • 32 veckors föräldraledighet för ett barn från en graviditet.
  • 34 veckor när det ska födas fler barn under en graviditet.

Det är värt att komma ihåg att när en av föräldrarna inte tar ut sina 9 veckors föräldraledighet förverkas denna del.

Behöver du ett CV?

Registrera dig och använd vår CV-byggare!

Skapa ett CV

Mammaledighet 2025 – den viktigaste informationen

  • Mammaledighet är tillgänglig för alla kvinnor som är anställda enligt ett anställningsavtal och har fött ett barn.
  • Kvinnor som har fött ett barn har rätt till 20 veckors mammaledighet .
  • När du har tagit ut 14 veckors mammaledighet kan du överföra resten till barnets far.
  • Du har möjlighet att ta upp till 6 veckors mammaledighet före förlossningen.
  • Du behöver inte ansöka om mammaledighet, men du kan göra det;
  • Du måste ansöka om föräldraledighet inom 21 dagar från leveransdatumet.
  • Förutsättningen för att få moderskapspenning är att ha en sjukförsäkring.
  • ZUS betalar ut moderskapspenning senast inom 30 dagar från den dag då de nödvändiga dokumenten lämnades in.

Se även:

Praca na pół etatu – czy niepełny etat to dobry wybór? Z czym się wiąże?
Jak się ubrać na rozmowę kwalifikacyjną? Zobacz, jak powinien wyglądać ubiór na rozmowę o pracę
Uppsägningstid – hur räknar man ut uppsägning av avtalet?
Anställningsavtal – anställningsförhållandets typer och egenskaper
Tidsbundet arbetsavtal och arbetstagares rättigheter
Ett foto för ett CV – hur tar man det, vilket man ska välja och var ska man placera det?
Hur skriver man ett personligt brev och vad ska man vara uppmärksam på?

-->