När du arbetar är det bra att vila och äta en måltid för att ta hand om din hälsa och ha energi att utföra de uppgifter som anförtrotts dig. I Polen regleras en paus från arbetet av arbetslagen, dessa regler måste följas av arbetsgivare och anställda. Läs vidare om du vill veta svaren på följande frågor: hur länge varar en paus, vem har rätt till den och på vilka villkor?
Den här artikeln förklarar:
- Paus från arbetet – det här är värt att veta
- Arbetsrätt – paus
- Hur lång är en paus på jobbet?
- Paus från arbetet för ammande mammor
- Hur mycket rast har en funktionshindrad anställd rätt till?
- Arbetsrätt – raster för unga arbetstagare
- Datorarbete – pauser
- Paus i arbetet 2024 – extra ledighet
- Avbrott i arbetstiden i civilrättsliga avtal
- Hur mycket avbrott i arbetet under svåra förhållanden?
- Arbetspaus – vanliga frågor och svar
Paus från arbetet – det här är värt att veta
Längden på rasten beror på hur många timmar om dagen du arbetar, och vilken typ av kontrakt du har är också viktig. En lagstadgad paus från arbetet gäller endast personer som omfattas av ett anställningsförhållande, vilket är:
- anställningsavtal (t.ex. för en bestämd period, tillsvidareanställning, provanställning, ersättning);
- utnämning (t.ex. till en direktörsbefattning),
- val (t.ex. kommunens överhuvud);
- Anställning (t.ex. som lärare med lämplig tjänstgöringstid).
- kooperativt arbetsavtal (med medlemmar i andelslaget).
Den grundläggande normativa rättsakten som reglerar arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter är arbetslagen. Den innehåller information om avbrottet i arbetet.
Arbetsrätt – paus
De rättsliga bestämmelserna förklarar tydligt hur mycket rast en anställd har rätt till:
§ 134. § 1. i arbetslagen:
”Om den dagliga arbetstiden för den anställde
1) är minst 6 timmar – arbetstagaren har rätt till en paus i arbetet på minst 15 minuter;
2) är längre än 9 timmar – arbetstagaren har rätt till en extra rast i arbetet på minst 15 minuter;
3) är längre än 16 timmar – arbetstagaren har rätt till en ny paus i arbetet på minst 15 minuter.
§ 2. De raster som avses i § 1 ska räknas in i arbetstiden.”
Frukostpaus – Arbetsrätten
De raster som en arbetstagare som är anställd i ett anställningsförhållande har rätt till kallas i föreskrifterna för raster i arbetet. Frukostpaus på jobbet är bara en vanlig term för den tid då man vilar från sina arbetsuppgifter.
Rasterna på jobbet kan användas fritt, men oftast äter de anställda en måltid då.
Hur lång är en paus på jobbet?
Den mest populära är 15-minuters rast, eftersom många människor arbetar 8 timmar om dagen, och då har de rätt till 15 minuters rast under arbetstid. En rast räknas som arbetstid, så du behöver inte stanna kvar ”efter arbetstid” för att kompensera för det, och du kan inte ge upp en rast till förmån för att gå hem tidigt.
Arbetsgivaren kan förlänga rasten självmant, men det beror bara på hans beslut.
Vad räknas inte som en paus i arbetet?
Det är viktigt att toalettbesöket inte är en paus från arbetet. Arbetsgivaren, oavsett typ av avtal, är skyldig att ge den anställde villkor som är säkra och hygieniska, samt att respektera hans värdighet och andra personliga rättigheter. Därför kan den inte ta hänsyn till den tid som den anställde lägger på att gå på toaletten.
Undantaget är när den anställde skulle prata i telefon eller röka cigaretter på toaletten, till exempel, då får arbetsgivaren prata med honom.
Paus från arbetet för ammande mammor
Ammande kvinnor har rätt till ytterligare raster, som ingår i arbetstiden:
- Om du arbetar mer än 6 timmar om dagen har du rätt till två 30-minuters pauser för amning, om du ammar mer än ett barn förlängs denna tid till 45 minuter.
- Om du arbetar 4 till 6 timmar om dagen har du rätt till en 30-minuters paus för amning, och om du ammar mer än ett barn är rasten längre, 45 minuter.
Om du arbetar mindre än 4 timmar har du inte rätt till amningspaus.
Arbetsrätten – avbrott i arbetet för kvinnor som ammar ett barn
Mammor som arbetar 4 timmar eller mer om dagen kan räkna med ytterligare pauser för att mata sitt barn. Längden på dessa raster anges i arbetslagen.
”Artikel 187. § 1. En ammande arbetstagare har rätt till två En halvtimmes raster i arbetet räknas in i arbetstiden. Kvinnlig arbetare som ammar Och mer än ett barn har rätt till två pauser från arbetet, 45 minuter vardera.
“§ 2. Anställda som är anställda mindre än 4 timmar per dygn inte kan amma. Om arbetstagarens arbetstid inte överstiger 6 timmar n per dag har hon rätt till en paus för utfodring”.
Hur mycket rast har en funktionshindrad anställd rätt till?
Personer med funktionsnedsättning har rätt till en extra paus från arbetet för gymnastik eller fritid. Detta regleras i lagen om yrkesinriktad och social rehabilitering och anställning av personer med funktionsnedsättning, och dess bestämmelser strider inte mot arbetslagstiftningen. Denna speciella rast är ytterligare 15 minuter och ingår i arbetstiden.
Arbetsrätt – raster för unga arbetstagare
En tonåring är en person mellan 15 och 18 år. Personer som ännu inte har fyllt 15 år kan inte anställas, och ungdomsarbetare kan arbeta endast efter att ha uppfyllt vissa villkor och på särskilda villkor. Avbrottet i arbetslivet för ungdomar är längre.
ARt. 202. § 31. i arbetslagen:
”Om en tonårings dagliga arbetstid är längre än 4,5 timmar är arbetsgivaren skyldig att införa en sammanhängande paus på 30 minuter som räknas in i arbetstiden.”
Datorarbete – pauser
Att arbeta framför en dator är en stor belastning för ögonen. Anställda som arbetar framför en bildskärm under minst hälften av sin dagliga arbetstid bör utföra andra typer av uppgifter som inte anstränger ögonen i 5 minuter efter varje arbetad timme. När arbetsgivaren inte kan se till att arbete framför datorn varvas med andra aktiviteter har arbetstagaren rätt till 5 minuters rast efter varje arbetad timme.
Paus i arbetet 2024 – extra ledighet
Din arbetsgivare kan införa en extra rast på högst 60 minuter som inte ingår i din arbetstid och som du inte får betalt för.
Vad innebär detta i praktiken?
- Lagstiftaren fastställer att en extra paus i arbetet är den tid då man äter en måltid eller tar hand om personliga angelägenheter.
- Rasten räknas inte in i arbetstiden, så om du arbetar från 09:00 till 17:00 och din arbetsgivare inför ytterligare 60 minuters rast har du ytterligare en timme att använda på vilket sätt du vill, men du kommer att lämna arbetet kl. 18:00.
Man bör komma ihåg att ett anställningsavtal kan erbjuda bättre villkor än de lagstadgade minimikraven, vilket innebär att arbetsgivaren har möjlighet att bevilja ytterligare raster som räknas in i arbetstiden, men detta beslut är helt upp till arbetsgivaren.
Avbrott i arbetstiden i civilrättsliga avtal
Avbrott i arbetet enligt ett civilrättsligt avtal, t.ex. ett uppdragsavtal eller ett avtal om specifikt arbete, regleras inte av arbetslagen, som är tillämplig på anställningsavtal. När det gäller civilrättsliga avtal bör de frågor som rör avbrott fastställas direkt i avtalets innehåll. I ett uppdragsavtal kan villkoren för raster fastställas, medan det i ett avtal för specifikt arbete läggs större vikt vid arbetets effekt, vilket ger entreprenören frihet att planera arbete och raster.
Även om det inte finns några lagstadgade avbrott i ett uppdragsavtal innebär det inte att din arbetsgivare har rätt att beordra dig att utföra dina arbetsuppgifter i många timmar utan avbrott, eftersom du har rätt till hygieniska och säkra arbetsförhållanden.
Paus från arbetet – Kod och civilrättsliga avtal
Bestämmelser om ett uppdragsavtal eller ett avtal om specifikt arbete finns i civillagen, som inte innehåller någon information om hur ett avbrott i arbetet ska se ut. Din arbetsgivare måste dock respektera din rätt att ta hand om din hälsa och säkerhet.
Artikel 304 i arbetslagen hänvisar undantagsvis till andra typer av avtal och anger tydligt att varje person har rätt till arbetsförhållanden som är hygieniska och säkra, oavsett på vilken grund de utför sitt arbete.
Artikel 304. § 1. i arbetslagstiftningen:
”Arbetsgivaren är skyldig att tillhandahålla säkra och hygieniska arbetsförhållanden som avses i artikel 207 § 2 för fysiska personer som utför arbete på annan grund än ett anställningsförhållande på arbetsplatsen eller på en plats som arbetsgivaren anvisar, samt för personer som bedriver affärsverksamhet för egen räkning på arbetsplatsen eller på en plats som arbetsgivaren anvisar.”
Hur mycket avbrott i arbetet under svåra förhållanden?
Föreskrifterna reglerar inte exakt rasterna för anställda som utför sina arbetsuppgifter under svåra eller särskilt skadliga förhållanden, men arbetslagstiftningen anger att de ska få förkortad arbetstid eller ytterligare raster som ingår i arbetstiden. Anställda som utför monotona aktiviteter eller i en förutbestämd takt bör också ha ytterligare pauser.
Vi talar dock om särskilt ansträngande och särskilt skadliga förhållanden, liksom monotont arbete i en förutbestämd takt. Föreskrifterna ger inte några extra raster för alla kroppsarbetare.
Arbetspaus – vanliga frågor och svar
Paus på jobbet – efter hur många timmar ska du komma?
Arbetstagare vars dagliga arbetstid är 4 timmar eller 5 timmar har inte rätt till rast, eftersom de lagstadgade 15 minuters vila har rätt till personer som arbetar minst 6 timmar.
Hur mycket paus för 8 timmars arbete?
En arbetstagare har rätt till en vilopauser under arbetsdagen om hans arbetstid överstiger 6 timmar. När du arbetar 8 timmar är din rast 15 minuter och räknas in i din arbetstid.
Hur mycket paus för 8 timmars fysiskt arbete?
Bestämmelserna i arbetslagstiftningen skiljer inte mellan rasttiden för arbetare och tjänstemän, så rasten för 8 timmars fysiskt arbete är 15 minuter. Arbetsgivaren kan besluta att förlänga rasten, men behöver inte göra det.
Hur mycket paus för 10 timmars fysiskt arbete?
En arbetstagare som är anställd i ett anställningsförhållande och vars arbetstid är mer än 9 timmar per dag har rätt till ytterligare 15 minuters rast, dvs. sammanlagt 30 minuter.
Hur mycket paus för 12 timmars arbete?
När du arbetar 12 timmar om dagen har du rätt till ytterligare 15 minuters rast, så en rast i ett 12-timmarsjobb är totalt 30 minuter.
Hur mycket paus för 12 timmars stående arbete?
När du arbetar 12 timmar om dagen har du rätt till 30 minuters rast. Vilotiden förlängs inte på grund av att det är fråga om stående arbete, men arbetsgivaren är skyldig att ge dig möjlighet att vila i sittande ställning.
Missa inte resten av våra artiklar:
Mammaledighet – gällande bestämmelser
En anställningsintervju över telefon – hur ser man bra ut på en anställningsintervju?
CV Europass – co to jest?
Jak je wypełnić?
Podpowiadamy
Språkkunskapsnivåer i ett CV – läs mer om hur du anger dem
Nätverkande är nyckeln till professionell framgång – bygg ett värdefullt nätverk
Praca na pół etatu – czy niepełny etat to dobry wybór?
Z czym się wiąże?
Praca przez internet – jak zarabiać przez internet w 2024?
Zobacz, jak dorobić w domu i czy to się opłaca
Jak się ubrać na rozmowę kwalifikacyjną?
Zobacz, jak powinien wyglądać ubiór na rozmowę o pracę
Uppsägningstid – hur räknar man ut uppsägning av avtalet?
Tidsbundet arbetsavtal och arbetstagares rättigheter
Anställningsavtal – anställningsförhållandets typer och egenskaper
Ett foto för ett CV – hur tar man det, vilket man ska välja och var ska man placera det?
Hur skriver man ett personligt brev och vad ska man vara uppmärksam på?