I allt fler platsannonser ställs krav på kunskaper i främmande språk, så kom ihåg att ange språkkunskaperna i ditt CV. Detta gör det möjligt för rekryterare att effektivt bedöma din kandidatur, det är värt att definiera dina färdigheter exakt, eftersom de kan verifieras i rekryteringsprocessen eller efter att arbetet har påbörjats. Läs vår artikel och lär dig hemligheterna bakom att skapa ett effektivt CV – vi kommer att berätta hur du beskriver språknivåer på ett bra sätt!

Behöver du ett CV?

Registrera dig och använd vår CV-byggare!

Skapa ett CV

Nivåer av språkkunskaper i ett CV – var ska man placera dem?

Kunskaper i främmande språk spelar en stor roll på arbetsmarknaden, detta beror på att många företag har en europeisk, global räckvidd eller betjänar utländska kunder. En mycket god eller flytande kunskap i språket kommer att vara din fördel jämfört med andra kandidater, dessutom kan det ha en positiv inverkan på din lön och chanser till karriäravancemang.

Korrekt beskrivna tillgångar i ditt CV hjälper dig att fånga rekryterarens uppmärksamhet, så det är värt att veta var du ska placera dina språkkunskaper i ditt dokument.

Språk i CV :t kan matas in i kompetensavsnittet, men de kommer att se mycket bättre ut i ett separat avsnitt med titeln ”språkkunskaper” eller ”kunskaper i främmande språk”, vilket kommer att framhäva dem perfekt.

Språkkunskapsnivåer i ett CV – vilka ska anges?

Det är värt att notera att om du kan ett främmande språk på en grundläggande nivå är det bättre att avstå från att ange denna information i ditt CV, eftersom det i de flesta positioner är värdelöst att bara kunna grundläggande fraser. Kan du säga hej på spanska och prata om vädret? Kanske kan du skriva på kyrilliska? Sådana färdigheter hjälper dig att kommunicera med turister och lokalbefolkningen under utlandsresor, men de kommer inte att vara användbara på jobbet – de räcker helt enkelt inte för att befinna dig i en internationell professionell miljö. Inkludera därför språkkunskapsnivåer i ditt CV som du kan på en minst kommunikativ nivå.

Hur beskriver man språknivåer i ett CV?

Beroende på dina preferenser kan du använda flera sätt att ange språknivåerna i Curriculum Vitae. Det mest kreativa är den grafiska skalan. Hur fungerar det? Med hjälp av markeringar som prickar, fyrkanter etc. Du presenterar dina kunskaper i ett visst språk, till exempel 4/5.

Använde du ett främmande språk i vardagen eller i vissa situationer på din tidigare arbetsplats? Inkludera den här informationen i avsnittet om arbetslivserfarenhet i arbetsbeskrivningen, till exempel: ”Internationell kundtjänst via telefon på engelska” eller ”Ta emot och behandla backoffice-förfrågningar på tyska”. Tack vare denna enkla procedur kommer du att indikera för rekryterare att du effektivt kan använda dina kunskaper i engelska eller ett främmande språk i en professionell miljö. Detta är en stor fördel som skiljer din kandidatur från konkurrenterna.

Språkkunskapsnivåer

Språkkunskapsnivåer i ett CV – vilken skala ska man använda?

Vill du definiera din språkkunskapsnivå exakt i ditt CV? Ett av de bästa valen är att använda den gemensamma europeiska referensramen för språk (CEFR).

CEFR är en enhetlig internationell standard som gör det möjligt att beskriva språknivåer utifrån tre pelare: förståelse (text och tal), skrivning och läsning.

Engelska – kunskapsnivåer

Skala för språkkunskaper I den gemensamma referensramen kan man skilja mellan tre huvudnivåer:

  1. nybörjare: A1, A2;
  2. Mellanliggande: B1, B2;
  3. Avancerad: C1, C2.

CEFR-skalan förklarad – CV Engelska Nivåer

Visst vill du ange dina kunskaper i ett främmande språk på ett korrekt sätt i ditt CV – hur gör man det på CEFR-skalan? Vi förklarar med fokus på skrivförmåga, men kom ihåg att för att fullt ut bedöma din språknivå på ditt CV bör du också ta hänsyn till: läsning, grammatik, tal och läsning och talförståelse.

Bekanta dig med språkkunskapsnivåerna enligt CEFR-klassificeringen

  • A1 (Nybörjare, Nybörjare, Nivå 1): Du kan skriva ett enkelt vykort, till exempel med julhälsningar. Du fyller i personliga formulär och anger dina uppgifter: förnamn, efternamn, nationalitet och adress.
  • A2 (Elementary, Pre-intermediate, Level 2): du skapar korta anteckningar och mycket grundläggande listor, till exempel tacklistor.
  • B1 (Lägre mellannivå, Mellannivå, Nivå 3): du skriver enkla, sammanhängande texter om ämnen som intresserar dig och du kan beskriva dina intryck och erfarenheter.
  • B2 (Övre medel, Avancerad nivå, Nivå 4): Tydlig och detaljerad text om ett brett spektrum av ämnen är inga problem för dig, liksom ett brev, en rapport och en uppsats som presenterar din ståndpunkt.
  • C1 (Avancerad, Nivå 5): du vet hur du ska uttrycka dig i en stor text med rätt struktur och motivera din ståndpunkt på ett tydligt sätt. Du skriver komplexa brev, rapporter och uppsatser där du lyfter fram det du tycker är mest relevant. Du matchar stilen med mottagaren.
  • C2 (Proficient, Almost Native-Speaker, Level 6): du skriver flytande och presenterar saker i en tydlig, logisk och effektiv struktur. Dina rapporter och artiklar gör det möjligt för läsaren att komma ihåg den mest relevanta informationen. Du kan skriva recensioner och sammanfattningar av professionellt innehåll och litterära verk.

Engelska examina – Språkcertifikat

Ett språkintyg är en bekräftelse på språkkunskaper på angiven nivå och utfärdas på grundval av ett godkänt prov, men kom ihåg att sådana språkprov vanligtvis är betalda.

Så länge du bara skriver in dina språkkunskaper i ditt CV räcker det, men språkintygen ser mycket bättre ut, eftersom de ger arbetsgivarna förtroende för att din kompetens är objektivt bekräftad.

Proven består av fyra moduler: läsa, skriva, tala och lyssna.

Bekräfta dina kunskaper i engelska eller ett annat språk med ett TELC-certifikat

TELC – de europeiska språkcertifikaten – är internationella, standardiserade språkcertifikat som erkänns i Europeiska unionen och som kan erhållas på tio europeiska språk: engelska, franska, tyska, spanska, italienska, portugisiska, ryska, turkiska, arabiska och polska. TELC-proven är baserade på CEFR (Common European Framework of Reference for Languages), som bestämmer nivåerna av språkkunskaper.

Prov hålls i mer än tre tusen centra i tjugo länder, och deras datum bestäms oberoende av examenscentren. Det erhållna TELC-certifikatet är giltigt på obestämd tid.

Språkliga nivåer

Engelska nivåer – Cambridge Exams

Cambridge-examina (även baserade på CEFR) är erkända över hela världen. Du kan välja dem om du planerar att studera utomlands eller utveckla din karriär i ett internationellt företag. Det är viktigt att de är giltiga på obestämd tid, så du kommer alltid att kunna skryta med ett intyg som anger språkkunskapsnivåerna i ditt CV.

Se hur Cambridges engelska kvalifikationsprov avgör engelska språkkunskapsnivåer:

  • A2 Key: designad för personer som precis har börjat lära sig ett språk och vill kommunicera i grundläggande situationer.
  • B1 Preliminary: passar dig som vill utveckla dina färdigheter till en mellannivå (kommunikativ engelska).
  • B2 First: bekräftar effektiv kommunikation i en engelsktalande miljö.
  • C1 Advanced: ger dig möjlighet att påbörja dina studier på engelska.
  • C2 Proficiency: den högsta nivån av färdighet (flytande engelska), vilket möjliggör aktiv kommunikation i den vetenskapliga och affärsmässiga miljön.

Nivå affärsengelska

Cambridge English Qualifications for Business-examina täcker ämnen relaterade till affärer och arbete. BEC-certifikatet (Business English Certificate) är en mycket stark post i CV:t, eftersom det intygar att kandidaten är utmärkt på att kommunicera i det internationella yrkessamfundet.

Språkkunskaper i ditt CV

Bekräfta din språknivå med ett valfritt certifikat

Ovanstående prov är inte alla tillgängliga alternativ, och du kan välja bland många andra certifikat som bekräftar dina kunskaper i ett främmande språk, de populära är:

  • LCCI: är ett prov i affärs- och specialistengelska, som bekräftar effektiv kommunikation i en engelsktalande miljö under professionella situationer.
  • TOEIC: ett certifikat som intygar kommunikationsförmåga på kontoret, vid affärsmöten, under affärsresor eller under förhandlingar. Detta är ett populärt test, som ofta väljs av anställda på alla nivåer, men en stor nackdel är dess giltighet på 2 år.

CV-språk – hur skriver man in intyg i ett CV?

När du har ett intyg som bekräftar din examen i främmande språk ska du skriva in det i ditt CV på rätt sätt. En sådan tillgång är värd att skryta med och särskilja, eftersom den hjälper dig att presentera dig själv för rekryterare som en professionell kandidat.

När du i ditt CV anger språkkunskaper som bekräftats med ett intyg ska du ange dess namn, kunskapsnivå, typ (t.ex. företag) och utbildningsår.

Hur skriver jag språkkunskaper i mitt CV? Exempel:

Kunskaper i främmande språk
Engelska på C1-nivå. Bekräftad av Cambridge C1 Advanced-certifikatet som erhölls 2024″.

Hur bestämmer man språknivån i ett CV på ett enkelt sätt?

Om CEFR-skalan som presenteras ovan (A1, A2, B1, B2, C1, C2) passar dig – använd den! Det är universellt och välkänt för rekryterare, men om du föredrar ett annat sätt är det inga problem! Använd en mycket enkel beskrivning för att avgöra nivån på språkkunskaperna i ditt CV.

Språknivåer att inkludera i ditt CV:

  • Kommunikativ;
  • Intermediär;
  • Avancerad;
  • Skickliga.

Ta också en titt på våra andra artiklar:
Hur klär man sig för en anställningsintervju?
Anställningsavtal – anställningsförhållandets typer och egenskaper
Uppsägningstid – hur räknar man ut uppsägning av avtalet?
Anställningsavtal för viss tid
Ett foto för ett CV – hur tar man det, vilket man ska välja och var ska man placera det?

Behöver du ett CV?

Registrera dig och använd vår CV-byggare!

Skapa ett CV

Vad är din nivå i engelska efter din gymnasieexamen?

Faktum är att frågan om att svara på frågan ”Vilken nivå på engelska efter gymnasiet?” inte är entydig. Matura-provet skiljer sig från de tillgängliga certifierade språktesten, men det kan grovt fastställas att kunskaper i B1-språket krävs för att klara Matura-provet i engelska på grundnivå.

Studenter som klarade Matura-provet i engelska på avancerad nivå utförde uppgifter på B2-nivå, och vissa av dem, såsom hörförståelse, krävde färdigheter från C1-nivån.

Kunskaper i främmande språk på engelska – CV

Frågan om hur du ska skriva dina kunskaper i engelska i ditt CV behöver inte vara ett problem för dig. Så här gör du:

Exempel 1:
Språkkunskaper
Tyska – flytande

Språkkunskaper
Tyska – flytande

Exempel 2:
Språk: Italienska (avancerad)

Språk: Italienska (avancerad)

-->