Ett anställningsförhållande som ingås på grundval av ett anställningsavtal innebär anställningsstabilitet och tillhandahållande av ett stort antal anställningsprivilegier. Arbetsgivare bestämmer sig ofta för att ingå anställningsavtal för en provperiod och sedan för en bestämd period för att se om de vill etablera ett permanent samarbete med den anställde. I den här artikeln förklaras skillnaden mellan ett avtal om visstidsanställning och ett anställningsavtal om tillsvidareanställning och provanställning, och vi presenterar också alla karakteristiska egenskaper hos ett visstidsanställningsavtal.

Behöver du ett CV?

Registrera dig och använd vår CV-byggare!

Skapa ett CV

Visstidskontrakt – vad kännetecknar det?

Ett anställningsavtal är den mest önskvärda anställningsformen för anställda. Detta beror på många privilegier, säkerhet på många nivåer och en garanterad minimilön. Ett arbetsavtal för viss tid kan ingås som det första avtalet med en viss arbetsgivare eller som det andra efter att arbetsavtalet för en prövotid har löpt ut. Det är ett tidsbundet avtal, och därför bör dess innehåll innehålla dess varaktighet eller slutdatum.

Visstidsanställning och tillsvidareanställning – kontrollera skillnaderna

Den största skillnaden mellan ett arbetsavtal som gäller tills vidare och ett visstidsanställningsavtal är anställningsförhållandets längd:

  • Ett arbetsavtal för viss tid är dess varaktighet eller den dag då det upphör, varefter det upphör. Uppsägning av ett anställningsavtal för en bestämd tidsperiod vid utgången av den period för vilken det ingicks kräver inte någon viljeförklaring
  • Ett anställningsavtal som gäller tills vidare innehåller inte något datum för uppsägning av avtalet, vilket å ena sidan ger arbetstagaren en känsla av stabilitet och å andra sidan begränsar hans frihet om han eller hon skulle vilja byta arbetsplats.

Alla anställningsavtal kan dock sägas upp.

Tidsbundet arbetsavtal – uppsägning av arbetsavtalet

Ett anställningsavtal kan sägas upp

  • efter överenskommelse mellan parterna,
  • utan förvarning (i särskilda fall, t.ex. disciplinär uppsägning eller allvarligt brott mot arbetsgivarens skyldigheter gentemot den anställde);
  • vid utgången av den period för vilken avtalet ingicks (t.ex. visstidsanställningsavtal, provanställningsavtal);
  • med varsel.
Tidsbundet avtal

Tidsbegränsad anställning – uppsägningstid

Uppsägningstiden för en visstidsanställning beror på anställningstiden hos arbetsgivaren. Både arbetsgivaren och arbetstagaren kan säga upp anställningsavtalet.

  • När du har varit anställd i mindre än 6 månader är uppsägningstiden 2 veckor;
  • När du har varit anställd i minst 6 månader är uppsägningstiden 1 månad.

Efter att ha sagt upp avtalet kan båda parter komma överens om förtida uppsägning av avtalet, sedan undertecknar de det så kallade avtalet mellan parterna, som anger datum och regler för att avsluta samarbetet.

Tidsbegränsade avtal – arbetstagares rättigheter

En anställd som är anställd enligt ett anställningsavtal har rätt till privilegier som gör ett anställningsavtal för en bestämd eller obestämd period eller en prövotid mycket mer fördelaktigt jämfört med ett uppdragsavtal. Som anställd har du rätt att m.in:

  • årlig semester;
  • möjlighet till sjukskrivning;
  • gratis hälso- och sjukvård;
  • Ersättning som inte är lägre än minimilönen.
  • Skydd av arbetstiden.

Anställningsavtal – vad mer har den anställde rätt till?

Även om ett visstidsanställningsavtal inte inkluderar detta i sitt innehåll, har den anställde många rättigheter, som beskrivs i arbetslagen:

  • Ledighet på begäran, upp till 4 dagar, som dras av från poolen av årlig semester. Endast i särskilda fall (t.ex. när arbetstagarens frånvaro har en betydande inverkan på arbetsplatsens funktion) kan arbetsgivaren vägra att bevilja det.
  • Mammaledighet som varje anställd har rätt till efter ett barns födelse (eller till och med tidigare) oavsett typ av anställningsavtal.
  • Särskild ledighet på 1 eller 2 dagar (t.ex. vid direkt vård av en annan person, begravning av en nära familjemedlem, bröllop, bröllop av ett barn).
  • Två dagar eller 16 timmars ledighet för att ta hand om ditt barn.
  • Ersättning för övertid i form av ledighet eller utbetalning av kontant ersättning.
  • Uppsägningstider som skyddar både den anställde och arbetsgivaren – arbetsgivaren kan inte neka dig arbete över natten (utom i särskilda situationer, t.ex. disciplinär uppsägning) och du kan inte lämna ditt jobb (utom i mycket speciella fall, t.ex. när arbetet hotar din hälsa).

Visstidsanställning och semester – hur mycket ledighet har du rätt till?

Vid alla typer av anställningsavtal har arbetstagaren rätt till vila, vilket inkluderar minst 35 timmars oavbruten vila per vecka och minst 11 timmars oavbruten dygnsvila.

En anställd som är anställd enligt ett anställningsavtal har rätt till semesterledighet med beloppet:

  • 20 dagar om de har varit anställda i mindre än 10 år,
  • 26 dagar om han har varit anställd i minst 10 år.

Kom ihåg att det i ovan nämnda arbetsperioder, som är avgörande för ledighetens längd, också ingår utbildningsperioder i lämplig mängd.

Tidsbegränsad anställning – betalning av avgifter och skatter

När ett arbetsavtal för viss tid eller någon annan typ av arbetsavtal ingås mellan en arbetsgivare och en arbetstagare, betalar arbetsgivaren avgifter och skatter för arbetstagaren.

Arbetstagarfinansierade avgifter som arbetsgivaren betalar för den anställde:

  • Sjukförsäkringsavgift.
  • sjukförsäkringspremie.

Arbetstagar- och arbetsgivarfinansierade avgifter som arbetsgivaren betalar för den anställde:

  • Pensionsavgift.
  • Avgift för personer med funktionsnedsättning.

Finansieras och bekostas av arbetsgivaren:

  • Premie för olycksfallsförsäkring.
  • Bidrag till arbetsfonden.
  • bidrag till fonden för garanterade ersättningar till anställda.

Arbetsgivaren beräknar, tar ut och betalar förskottsskatten på inkomstskatt.

Mall för arbetsavtal för viss tid

Visstidsanställningar – ytterligare information

När du får en blankett av ditt arbetsavtal eller en fil med dess innehåll, läs den noggrant innan du skriver under. Kom dock ihåg att alla arrangemang som är oförenliga med arbetslagstiftningen är ogiltiga.
Det innebär att din arbetsgivare till exempel inte kan sätta en lägre lön än den så kallade nationella minimilönen eller ta bort din rätt till övertidsersättning i form av ledighet eller ekonomiskt bidrag.
Det är bra att komma ihåg att visstidsanställningar är mindre fördelaktiga för gravida kvinnor jämfört med fast anställning.

Visstidsanställning och graviditet

Arbetslagstiftningen garanterar särskilt skydd för gravida kvinnor. Ett arbetsavtal för viss tid som skulle upphöra efter den tredje graviditetsmånaden förlängs automatiskt till förlossningsdagen. Denna regel gäller dock inte för visstidsanställningar som ingåtts för att ersätta en annan anställd.

”Art. 177 § 3. Ett anställningsavtal som ingåtts för en bestämd period eller för en provanställning som överstiger en månad, som skulle upphöra efter utgången av den tredje av graviditetsmånaden, förlängs till dagen för förlossningen.
§ 31. Bestämmelsen i § 3 gäller inte för ett anställningsavtal som gäller för en bestämd tid som ingåtts för att ersätta en anställd under hans eller hennes ursäktade frånvaro från arbetet”.

Visstidsanställning och moderskaps- och föräldraledighet

Personer som anställs i ett anställningsförhållande, inklusive visstidsanställningar, har rätt till moderskaps- och föräldraledighet. Ett visstidsanställningsavtal innehåller ett slutdatum eller en varaktighet, och därför förlorar arbetstagaren rätten till denna ledighet om avtalet sägs upp i slutet av dess löptid under moderskaps- eller föräldraledighet.

Tidsbundet avtal hur mycket

Visstidsanställning samt moderskapspenning och föräldrapenning

Om ett tidsbundet avtal sägs upp på leveransdagen förlorar arbetstagaren inte rätten till moderskapspenning, utan det räcker med att lämna in en ansökan till Folkpensionsanstalten.

Om arbetsavtalet för viss tid löper ut före utgången av den tredje graviditetsmånaden, behöver arbetsgivaren inte förlänga det. Kvinnan kan då ansöka om den så kallade ”Kosiniakowe” (d.v.s. föräldrapenning) inom 3 månader från förlossningsdatumet.

Avtal om visstidsanställning – mall för nödvändiga delar

Arbetslagstiftningen anger exakt hur ett anställningsavtal ska se ut. Enligt föreskrifterna ska det ingås skriftligen och innehålla:

  1. Grundläggande information:
  • parterna i avtalet.
  • Arbetsgivarens adress till arbetsgivarens säte eller arbetsgivarens bostadsadress, om det rör sig om en fysisk person som inte har sitt säte.
  • Typ av avtal.
  • Datum för avtalets ingående.
  1. Arbets- och lönevillkor:
  • Vilken typ av arbete som utförs (specificering av den anställdes yrke och dess funktioner eller verksamheter som kommer att anförtros honom eller henne).
  • arbetsplats;
  • Ersättningen och dess komponenter (t.ex. grundersättning och periodisk bonus).
  • arbetstid (t.ex. heltid, deltid osv.),
  • Datum för arbetets början.
  • Om det är fråga om ett visstidsanställningskontrakt: dess varaktighet eller det datum då det upphörde.

Ett arbetsavtal för viss tid ska, precis som alla arbetsavtal, upprättas i två exemplar (för arbetstagaren och arbetsgivaren) och undertecknas av arbetstagaren och arbetsgivaren eller av en person som arbetstagaren anger. Nedan hittar du en ifylld mall för ett tidsbundet avtal.

Hur många visstidsanställningar?

Anställningsavtal för viss tid – mall för dokumentet

Den ifyllda mallen för ett arbetsavtal för viss tid innehåller datumet för dess upphörande. Kom ihåg att tidpunkten för anställningsförhållandets upphörande eller dess varaktighet är ett karakteristiskt kännetecken för ett arbetsavtal för viss tid.

Warszawa, 16.05.2024

Företag XYZ
Bikupa. Vågrätt 123
61-000 Warszawa
REGON-PKD-nummer: 123456789

ANSTÄLLNINGSAVTAL

ingicks den 16.5.2024 mellan bolag XYZ, företrätt av Joanna Nowak, och Krzysztof Kowalkiewicz, med säte på 12/6 Niepodległości Street i Warszawa, för en bestämd tidsperiod från och med den 16.5.2024 till och med den 16.11.2024.

Parterna kommer överens om följande anställningsvillkor:

  1. Typ av arbete: Administrativ assistent,
  2. Arbetsplats: Företagets huvudkontor på ul. Pozioma 123 i Warszawa,
  3. Arbetstid: Heltid,
  4. lön: grundlön PLN 6,000 brutto,
  5. Startdatum: 17.05.2024

16.05.2024 Krzysztof Kowalkiewicz

16.05.2024 Joanna Nowak

Tidsbundet avtal – hur många gånger kan det ingås?

Varje anställd vill ha ett säkert jobb, och den största stabiliteten ges av ett anställningsavtal på obestämd tid. Lagstiftaren såg till att korttidskontrakt inte missbrukades, och 2016 gjordes betydande ändringar i arbetslagstiftningen. Visstidsanställningsavtal mellan samma parter i anställningsförhållandet kan ingås för en period på högst 33 månader, och det sammanlagda antalet sådana avtal får inte överstiga tre.

Vi inbjuder dig att läsa våra andra texter:

Ett foto för ett CV – hur tar man det, vilket man ska välja och var ska man placera det?
Hur skriver man ett personligt brev och vad ska man vara uppmärksam på?
En professionell sammanfattning som en unik möjlighet att intressera rekryteraren
Personlig information i ett CV – allt du behöver veta
Omskolning och omskolning – hur kan du effektivt ändra din karriärväg?

Mall för arbetsavtal för viss tid

Visstidsanställning – ersättande avtal

Från och med 2016 tillämpas inte längre tiden för ett ersättande arbetsavtal, utan det har ersatts av ett arbetsavtal för viss tid, men för ersättande av arbetskraft gäller något annorlunda. Vid anställning för en annan arbetstagares ursäktade frånvaro från arbetet gäller inte gränserna för visstidsanställningsavtal. Det innebär att din arbetsgivare vid behov kommer att kunna teckna fler än 3 visstidskontrakt med dig och för mer än 33 månader.

Tidsbegränsad anställning – dina frågor, våra svar

Visstidsanställningar – hur mycket tjänar du 2024?

Varje anställd som är anställd under ett anställningsförhållande, som definieras av olika typer av avtal, inklusive ett visstidsanställningsavtal, har rätt till minimilön. I praktiken innebär det att du inte kan tjäna mindre än din grundlön, men du kan tjäna mer.

Från och med den 1 juli 2024 är minimilönen 4 300 PLN brutto, dvs. 3 261,53 PLN netto (”hemtagning”).

Är ett anställningsavtal på ett år acceptabelt?

Som namnet antyder innehåller ett visstidsanställningsavtal dess varaktighet eller slutdatum, så om arbetsgivaren bestämmer att de vill anställa dig i ett år kan de göra det. Ett arbetsavtal på ett år är ett tidsbundet avtal där ett anställningsförhållande ingås.

Hur länge kan ett tidsbundet avtal gälla?

Enligt arbetslagen kan ett anställningsavtal för en bestämd period inte ingås för en längre period än 33 månader. Efter denna tid, om avtalet inte upphör att gälla vid utgången av den period för vilken det ingicks, är arbetsgivaren skyldig att ingå ett anställningsavtal med dig på obestämd tid.

Exempel: Ett ettårigt avtal med samma arbetsgivare kan ingås högst två gånger, nästa kan endast ingås för 9 månader – så att perioden på 33 månader inte överskrids.

Hur många visstidsanställningar?

Visstidsarbete har sina gränser. En arbetstagare kan vara anställd hos en arbetsgivare på grundval av högst tre visstidsanställningar, nästa måste vara ett arbetsavtal för tillsvidareanställning. Löptiden för visstidsanställningar får dock inte överstiga 33 månader.
Om arbetsgivaren redan har ingått två arbetsavtal för viss tid med arbetstagaren, ska följande visstidsanställning, det vill säga det tredje, vara det sista avtalet av denna typ. Det fjärde är ett anställningsavtal på obestämd tid.

Behöver du ett CV?

Registrera dig och använd vår CV-byggare!

Skapa ett CV

Undantag från beloppen – visstidsanställning

Bestämmelserna om att en arbetsgivare får ingå högst tre avtal om visstidsanställning med en arbetstagare, och att deras sammanlagda varaktighet inte får överstiga 33 månader, gäller inte i flera fall:

  • Ersättande av en anställd under hans/hennes ursäktade frånvaro från arbetet.
  • säsongsarbete eller tillfälligt arbete;
  • utföra arbete under hela mandatperioden;
  • När arbetsgivaren anger objektiva skäl som bevisar att denna typ av avtal syftar till att tillgodose faktisk, periodisk och nödvändig efterfrågan.

Ett avtal som ingås för att ersätta en arbetstagare under den tid som han eller hon är frånvarande från arbetet är ett arbetsavtal för viss tid.

-->